Az angolok pudingjának semmi köze nincs a mi pudingunkhoz, inkább gyümölcskenyér a megfelelő fordítása.
Mivel megrögzött anglomán vagyok, így szerettem volna egyszer egy ilyet látni, kostolni, de mivel szakácsművészetem a sütik terén nem igazán mondható fejletnek, így inkább anyukámat bíztam meg a nemes feladattal.
És lőn siker, olyan lett, mint amilyennek kell lennie.
Íme:
aki esetleg szintén el szeretné készíteni, annak pedig íme a recept:
(három receptet is találtam, ezért az összehasonlítás:)
Hozzávalók:
|
Kulinária |
juc |
|
Szárazanyag |
6 dkg liszt 22,5 dkg zsemlemorzsa |
10 dkg liszt |
12,5 dkg liszt 1 tk szódabikarbóna |
Zsiradék |
34 dkg faggyú |
10 dkg faggyú |
12,5 dkg olvasztott vaj (faggyút nem sikerült beszereznem, de bevallom, tartok is kicsit tőle) |
Tojás |
3 tojás |
3 tojás |
3 tojás |
Folyadék |
1,9 dl tej pár ek brandy 1 citrom leve |
3 ek konyak |
1 citrom leve 1 narancs leve 1-1,5 dl tej
|
Fűszerezés |
2 tk fahéj 1 citrom héja 1/3 szerecsendió |
1 citrom héja 2-2 késhegynyi fahéj, szegfűszeg, szegfűbors 1 mk só |
összesen 1 ek fahéj, szerecsendióvirág, szerecsendió, szegfűszeg, szegfűbors 1 citrom héja 1 narancs héja |
(Szárított) gyümölcs |
22,5 dkg mazsola (sötét) 22,5 dkg szmirnai mazsola (arany) 11 dkg kandírozott narancshéj 34 dkg ribizli |
15 dkg mazsola (sötét) 15 dkg szmirnai mazsola (arany) 5 dkg kandírozott citromhéj 5 dkg kandírozott narancshéj 10 dkg kandírozott cseresznye |
35 dkg vegyes aszalt-kandírozott gyümölcs: mazsola, kandírozott narancs és citrom, cseresznye, aszalt sárgabarack, füge, szilva (elvégre másik neve plum pudding) + 1 kicsi reszelt alma
|
Magvak |
5,5 dkg darabolt mandula |
10 dkg darabolt mandula 15 dkg szezámmag |
15 dkg mandula, mogyoró és más kedvelt olajos mag |
Cukor |
22,5 dkg cukor |
10 dkg barna cukor |
20 dkg cukor (barna is) |
Gőzölési idő |
7 óra |
4 óra |
3 óra |
Elkészítés (ahogy én csinálom):
- Mivel a massza kissé sűrű, így legegyszerűbb, ha az összes hozzávalót kézzel összedolgozzuk.
- Egy magas falú jénai üveg alját sütőpapírral kibéleljük, oldalát kivajazzuk, és belesimítjuk a masszát. Az üveg száját minimum 2 réteg sütőpapírral lefedjük, szorosan átkötjük.
- Elővesszük a legnagyobb lábasunkat, amibe a jénai belefér. Az edény aljára egy konyharuhát teszünk (hogy főzés közben ne kocogjon a jénai), és beleültetjük a tűzálló tálat. Az edénybe kb. ½ liter vizet töltünk (a víz ne folyjon a sütőpapíros régetre). Fontos, hogy a víz mennyiségét úgy állítsuk be, hogy amikor az már lobogva forr, ne fröcsögjön a sütőpapírral lezárt jénai tetejére.
- A pudingot lobogó vízben, lefedve 3 óráig gőzöljük-főzzük, a vízszintet állandóan ellenőrizve, a víz mennyiségét rendszeresen pótolva.
- Rácson edényestül-mindenestül hűlni hagyjuk, majd Karácsonyig hűvös helyre, pl. hűtőbe tesszük.
Tálalás:
Szokás a felszolgálás előtt még 1-2 órát a fenti módszerrel újra átgőzölni, hogy forró legyen. Semmiképp se tegyük a mikróba, mert FELROBBAN! Ez is olyan infó, mint a chilis kézzel szembe nyúlás: még nem próbáltam, de mivel mindenütt felhívják rá a figyelmet, nem árt betartani.
De ne vessen rám senki követ: szerintem ez a puding hidegen is finom, különleges élmény. Felmelegítés nélkül igazából egy rendkívül gazdag gyümölcskenyérre hasonlít.
Másik változat:
Elkészítés: Egy nagy tálba összekeverjük az összes száraz hozzávalót. A tojást, és a reszelt héjakat összekeverjük, majd hozzáadjuk a száraz anyaghoz. Miután ez megvan, annyi tejet adjunk hozzá, hogy a kanálról éppen csak puhán leessen. Három lábos vizet felteszünk forralni. Veszünk három különböző méretű puding formát és kikenjük zsírral. A kikevert masszát betöltjük az előkészített formákba, ezután a formákat befedjük alufóliával. A formákat behelyezzük a vízzel teli lábosokba és kigőzöljük. A kisebb formát kevesebb ideig, míg a nagy formát többet főzzük. Amikor a pudingok megfőttek hagyjuk kihűlni őket. Hűvös helyre tároljuk. A tálalás előtt újra ki kell gőzölni a pudingokat.
Tálaláskor vaníliakrémmel, tálalhatjuk. Tetejére rumos cseresznyét és tejszínhabot is rakhatunk.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.