Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

2010. december 28. 08:07 - kmaate

Brit mánia - karácsonyi puding

Az angolok pudingjának semmi köze nincs a mi pudingunkhoz, inkább gyümölcskenyér a megfelelő fordítása.

Mivel megrögzött anglomán vagyok, így szerettem volna egyszer egy ilyet látni, kostolni, de mivel szakácsművészetem a sütik terén nem igazán mondható fejletnek, így inkább anyukámat bíztam meg a nemes feladattal.

És lőn siker, olyan lett, mint amilyennek kell lennie.

Íme:

aki esetleg szintén el szeretné készíteni, annak pedig íme a recept:

(három receptet is találtam, ezért az összehasonlítás:)

Hozzávalók:

 

Wiki Cookbook

Kulinária

juc

Szárazanyag

6 dkg liszt

22,5 dkg zsemlemorzsa

10 dkg liszt

12,5 dkg liszt

1 tk szódabikarbóna

Zsiradék

34 dkg faggyú

10 dkg faggyú

12,5 dkg olvasztott vaj (faggyút nem sikerült beszereznem, de bevallom, tartok is kicsit tőle)

Tojás

3 tojás

3 tojás

3 tojás

Folyadék

1,9 dl tej

pár ek brandy

1 citrom leve

3 ek konyak

1 citrom leve

1 narancs leve

1-1,5 dl tej

 

Fűszerezés

2 tk fahéj

1 citrom héja

1/3 szerecsendió

1 citrom héja

2-2 késhegynyi fahéj, szegfűszeg, szegfűbors

1 mk só

összesen 1 ek fahéj, szerecsendióvirág, szerecsendió, szegfűszeg, szegfűbors

1 citrom héja

1 narancs héja

(Szárított) gyümölcs

22,5 dkg mazsola (sötét)

22,5 dkg szmirnai mazsola (arany)

11 dkg kandírozott narancshéj

34 dkg ribizli

15 dkg mazsola (sötét)

15 dkg szmirnai mazsola (arany)

5 dkg kandírozott citromhéj

5 dkg kandírozott narancshéj

10 dkg kandírozott cseresznye

35 dkg vegyes aszalt-kandírozott gyümölcs: mazsola, kandírozott narancs és citrom, cseresznye, aszalt sárgabarack, füge, szilva (elvégre másik neve plum pudding)

+

1 kicsi reszelt alma

 

Magvak

5,5 dkg darabolt mandula

10 dkg darabolt mandula

15 dkg szezámmag

15 dkg mandula, mogyoró és más kedvelt olajos mag

Cukor

22,5 dkg cukor

10 dkg barna cukor

20 dkg cukor (barna is)

Gőzölési idő

7 óra

4 óra

3 óra

 Elkészítés (ahogy én csinálom):

  1. Mivel a massza kissé sűrű, így legegyszerűbb, ha az összes hozzávalót kézzel összedolgozzuk.
  2. Egy magas falú jénai üveg alját sütőpapírral kibéleljük, oldalát kivajazzuk, és belesimítjuk a masszát. Az üveg száját minimum 2 réteg sütőpapírral lefedjük, szorosan átkötjük.
  3. Elővesszük a legnagyobb lábasunkat, amibe a jénai belefér. Az edény aljára egy konyharuhát teszünk (hogy főzés közben ne kocogjon a jénai), és beleültetjük a tűzálló tálat. Az edénybe kb. ½ liter vizet töltünk (a víz ne folyjon a sütőpapíros régetre). Fontos, hogy a víz mennyiségét úgy állítsuk be, hogy amikor az már lobogva forr, ne fröcsögjön a sütőpapírral lezárt jénai tetejére.
  4. A pudingot lobogó vízben, lefedve 3 óráig gőzöljük-főzzük, a vízszintet állandóan ellenőrizve, a víz mennyiségét rendszeresen pótolva.
  5. Rácson edényestül-mindenestül hűlni hagyjuk, majd Karácsonyig hűvös helyre, pl. hűtőbe tesszük.

Tálalás:

Szokás a felszolgálás előtt még 1-2 órát a fenti módszerrel újra átgőzölni, hogy forró legyen. Semmiképp se tegyük a mikróba, mert FELROBBAN! Ez is olyan infó, mint a chilis kézzel szembe nyúlás: még nem próbáltam, de mivel mindenütt felhívják rá a figyelmet, nem árt betartani.

De ne vessen rám senki követ: szerintem ez a puding hidegen is finom, különleges élmény. Felmelegítés nélkül igazából egy rendkívül gazdag gyümölcskenyérre hasonlít.

Másik változat:

Elkészítés: Egy nagy tálba összekeverjük az összes száraz hozzávalót. A tojást, és a reszelt héjakat összekeverjük, majd hozzáadjuk a száraz anyaghoz. Miután ez megvan, annyi tejet adjunk hozzá, hogy a kanálról éppen csak puhán leessen. Három lábos vizet felteszünk forralni. Veszünk három különböző méretű puding formát és kikenjük zsírral. A kikevert masszát betöltjük az előkészített formákba, ezután a formákat befedjük alufóliával. A formákat behelyezzük a vízzel teli lábosokba és kigőzöljük. A kisebb formát kevesebb ideig, míg a nagy formát többet főzzük. Amikor a pudingok megfőttek hagyjuk kihűlni őket. Hűvös helyre tároljuk. A tálalás előtt újra ki kell gőzölni a pudingokat.

Tálaláskor vaníliakrémmel, tálalhatjuk. Tetejére rumos cseresznyét és tejszínhabot is rakhatunk.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kmaate.blog.hu/api/trackback/id/tr492543304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása