Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

2014. március 02. 08:25 - kmaate

Oscar 2014.

526081453_43672473.jpg

Lement már a Globe meg a Bafta és ma még átfutom a Spiritet és így holnap jöhet az Oscar. Előrejelzésként gondolom megint szórakoztató értékben hátul fog végezni, pedig Fry-on is kezd kijönni valami öregkori beszédhiba (de még mindig zseniális) és Globe-on is a lányok voltak Gervais helyett, de nem volt az se rossz.

Tavalyi évhez hasonlóan gyors megmondom mi a véleményem az Oscar jelölt filmekről 1-2 mondatban, mert kit érdekel:)

Annyit hozzátennék, hogy idén a megnézettekből annyira rossz nem volt, mint tavaly némelyik, de egy kiemelkedő sem, de sok egész jó.


1. American Hustle: Igazából érdekes, hogy mik kerülhetnek be Oscar bácsi válogatásába, mostmár lassan minden, ami nem vígjáték, tényleg rengeteg musicel is volt már, pedig az még alantossabb műfaj és semmiképp sem dráma. Az American Hustle egy sima átverős film, remek szereposztással, korhű hangulattal és néhány egész jól elsült poénnal. Ennek ellenére túl hosszú, nagyon kiszámítható és csak egy sima átverős film. Láttunk jobb átverős filmet? Hajaj. Akkor ez mire jó? Igazából semmire, egy majdnem jó film, egyszer meg lehet nézni, díjakat azért nem adnék, még Amy Adamsnek sem, mégha minden képkockán majdnem villant is, de hát azért a majdnem az itt kevés:)


2. Captain Phillips: Tom Hanks az általában Tom Hanks, így hozza az igen magas színvonalat, a rendezés is remek, fenntartja a figyelmet vég, mégha a történet önmagában nem is egy hűdenagy valami. Nem lesz klasszikus, de talán ezt a témát még nem láttuk eleget és ez egy minőségi akció-dráma. Viszont abszolút nem kéne sztárolni a rosszarcú kalózcsávót, mert ő csak egy rosszarcú kalózcsávó, vagy azok taxis gyereke, nyilván én is nagyon jól játszom saját magamat, úgyhogy várható, hogyha pont magamat kell játszani egy filmben, akkor jelölnek, de azért hahó.

3.Dallas Buyers Club: Előzetes alapján ez az egyik, ami kicsit sem érdekelt, de azért megnéztem. És nem bántam meg. A téma érdekes, a közeg is az, amibe tették. A főszereplő megfelelően lefogyott, de ettől még mindig ugyanazt az ellenszenves fickót alakítja, mint az összes filmjében (volt már pozitív szerepe?). Ahhoz én kevés infóval rendelkezzek, hogy a film mondanivalója egy valós problémára hívja-e fel a figyelmet és ad rá kritikát, vagy egy negatív példát próbál beállítani követendőnek. (nyilván előbbi a filmkészítők szerint, de azért én AIDS-esen előbb utánaolvasnék a tényeknek, mert hát ez mégiscsak egy film) Összességében azonban ez egy messze jobb film, mint amire számítottam, de, hogy kifejezetten jó lenne?

4. Gravity: szintén egy jó film, de nem kell elájulni. Ha valamit legkönnyebb megcsinálni 3D-ben effektessen az az, ha az egész háttér maga az űr és fekete és max a Föld mozdul benne néha-néha és a szereplőknek is csak max az arca látszik egy-egy másodperc töredékrészig az akciós részekben, mert egyébként ide-oda rángatjuk a létező vagy virtuális daruval a jelmezt. A többi meg kamaradarab egy kis űrkapszulabelsőben minimál költségvetéssel. Szóval itt látványilag semmi extra nincs, de korrektül van megcsinálva. Sandra és Ross doktor is jól játszik, a történet többékevésbé izgalmas, a zene hozzá nagyon passzol, mégha önmagában nem is állja meg a helyét és bár lehetne gondolni valami nagy durranásra, de azt nem kapjuk meg, de tisztességes rendezői munkával azért ez egy abszolút jó film, a Philips kapitányhoz hasonlóan. A zenei díjat nálam megkapja, bár érnie kellett.

5. Her: A film amitől pontosan annyit és úgy kapunk, amit és amennyit akár az előzetesből, akár a leírásból vártunk tőle. Mindenképpen elgondolkodtató film több rétegben a szerelemről, a társadalmi megfeleléskényszerről és még pár dologról, nagyon kellemes fényképezéssel/rendezéssel, remek Phoenixszel, kissé talán túl emberi Scarlettel (aki azért nem veti be a legjobban preferált színészi eszközeit, de hát hangban sem rossz:). Ha eltekintünk az OS kommunikáció nem feltétlenül magyarázott túl emberi (túl női) mivoltának egy-egy aspektusától akkor ez egy egész jó film, simán ajánlott, bár kevésbé drámai Oscar szempontból is.

6. Nebraska: Ez az a film, amit nem láttál (minden évben van egy ilyen:), gondolom mert fekete-fehér.
De én láttam és rossz filmnek nem mondhatnám, hozza, amit ígér a Her-hez hasonlóan, cseppnyi humort, tipikusan életszerű karaktereket (egyébként nem rossz karakterszínészek), egész jó fényképezést, lassan hömpölygő és igazából nem gondolnám, hogy bárhová vivő történetet. Nem vesztesz sokat, ha nem láttad, de nem is szenvedsz rajta, mint egy Dél vadjai vagy mitök volt tavaly. Ja és ha nyerek pénzt, senki nem kap belőle, aki kér, mocskok:)

7. Philomena: egen, hát volt egy rossz döntésem novemberben, így ezt a filmet még nem sikerült megnézni, pedig érdekel, meg angol, nyilván nem nyer a legjobb filmen, talán kap egy forgatókönyv díjat, de hát ezt még pótólni kell sajnos. (aki tud ma feliratot adni, az kérhet majd valamikor valamit:)

8.12 Years a Slave: a fölösleges film. Láttunk már rabszolgásat, ilyen történetről is hallottunk már. A történet sokszor unalmas, a szereplők közül csak Fassbander mutat valami extrát, de a többiek is elfogadhatóan játszanak, legalábbis akinek a nevét ismerjük. Ettől még a történet közepesnél kevesebb, a rendezés szintúgy, a zene szintúgy, semmi értelme nem volt leforgatni, semmi extrát nem éreztem benne. Ezért valószínű nyerni fog:)

9. The Wolf of Wall Street: Valószínű mindannyian láttuk már ezt a filmet sokszor, semmi újdonságot nem hoz a témában, szokásos wall streetes rosszalkodás a szokásos véggel.
És mégis. Komolyan úgy érződik, mintha a forgatásnak nem lett volna egy komoly perce sem és DiCaprio (meg Hegyi Jónás és barátaik) tematikusan ökörködtek volna a kamera előtt megállás nélkül. Szóval ez nagyrészt vígjáték és mégcsak nem is a megírt poénok miatt, inkább a hozzáállás meg színészi játék miatt, valahogy mindegyik kis szegmensből sikerül kihozni ilyen szinten a maximumot. Szóval mintha vennénk egy nem túl jó Wall Streetes filmet és újraforgatnánk remek színészekkel úgy, hogy a forgatókönyv ugyanaz, de tessék improvizálni, határok nincsenek. Így ugyan ugyanolyan keveset tudunk meg egy-egy dologról, úgyanúgy epizódikus az egész, de rendkívül szórakoztató. Viszont talán kicsit hosszú, a végefelé már lehet kicsit unalmassá is válik. Arra talán jó, hogy legyen egy cím idén is, amire fel lehet fűzni, hogy Leo miért nem kapott még Oscart és akkor lehet megkapja. ha, nem, akkor a 12 rabszolga elvisz mindent:)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kmaate.blog.hu/api/trackback/id/tr495839161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása